Herengracht 295 Telefooncentrale

<- 105 Keizersgracht              Panorama              Keizersgracht 109 ->

Prinsengracht 929-951 Telefoonpaal Olie 1891 SAA

Een telefoonpaal langs de Vijzelstraat, kijkend de Prinsengracht 929-951 op. De woningen vooraan zijn gesloopt voor de verbreding en de Vijzelflat. De foto is van Jacob Olie uit 1891, Stadsarchief Amsterdam.

Telefoon in Amsterdam

Herengracht 295

Singel 340

Spuistraat hoek Raadhuisstraat

 

1 juni 1881 - deze datum kan als het begin van de openbare telefoondienst in ons land gelden - de NBTM neemt een "telefoonbureel" in Amsterdam in gebruik met 49 aangeslotenen. Dit aantal breidt zich zeer snel uit.

"De eerste telefooncentrale met 49 abonne's is op een der zolders van de oude SociĆ«teit "De Groote Club", op de hoek van Kalverstraat en Dam. De telefoonaansluitingen worden dan nog door Amerikanen, onder leiding van de Ingenieur Bexter, aangelegd. Directeur van de Nederlandsche onderneming is de Heer Dr. H. F. R. Hubrecht. Het net in Amsterdam is in de eerste jaren uitsluitend voor plaatselijk verkeer, interlocale verbindingen bestaan dan nog niet. Maar in januari 1888 komt de eerste interlokale verbinding tussen Amsterdam - Haarlem en Amsterdam - Zaandam door NBTM tot stand.

Per 1 november 1896, na een langere strijd tussen de gemeente Amsterdam en NBTM, wordt het telefoonnet door de gemeente overgenomen en wordt het de "Gemeentelijke Telefoondienst". 

 

Gemeentelijke Telefoondienst vanaf 4 november 1896

In het begin verlopen de verbindingen nog met hoge telefoonmasten en masten op gebouwen. Dat was handig om daarmee letterlijk een korte verbinding tussen toestel en centrale te leggen. Maar met het groeien van het aantal abonnees, is dat niet meer te doen. En komen er ondergrondse kabels naar de abonnees.

 

De Gemeentelijke Telefoondienst wordt op 15 september 1940 opgeheven omdat de dienst is genaast door de Rijksoverheid en onderdeel is geworden van het Staatsbedrijf PTT.

Gemeentelijke telefoon Telefoondienst Meerendonk

Telefonistes. Foto uit een reportage van de gemeentelijke telefoondienst, 24 oktober 1946, Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG.

Telefoniste. Foto uit een reportage van de gemeentelijke telefoondienst, 24 oktober 1946, Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG.

Gemeentelijke telefoon Telegrafist Meerendonk 1946 IISG

Telegrafist, direct na de oorlog weer populair, omdat de telefoon nog niet overal goed werkte. Foto uit een reportage van de gemeentelijke telefoondienst, 24 oktober 1946, Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG.

Gemeentelijke telefoon Monteur Meerendonk 1950 IISG

Gemeentelijke telefoon monteur aan het werk. Foto
uit een reportage van de gemeentelijke telefoondienst, 2 september 1950, Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG.

Gemeentelijke telefoon tentje Meerendonk 1946 IISG

Gemeentelijke telefoon monteur aan het werk in een tentje. Foto
uit een reportage van de gemeentelijke telefoondienst, 24 oktober 1946, Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG.

Herengracht 464 Drukken telefoonboeken 1948 Meerendonk IISG

Nieuwe telefoonboeken, gedrukt op de Herengracht bij de Nieuwe Spiegelstraat. Foto 2 mei 1948 Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG,

Singel 340 Telefoongidsen Meerendonk 1946 IISG

Op Singel 340 de presentatie van de nieuwe telefoongids, weer het grote model ondanks de papierschaarste Foto Ben van Meerendonk / AHF 26 oktober 1946 collectie IISG

Hebt u aanvullingen of meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.